Tarih: 06.07.2021
BAŞKANIMIZ SELAHATTİN EKİCİOĞLU: "MEMLEKET HASRETİ" SONA ERİYOR!

BAŞKANIMIZ SELAHATTİN EKİCİOĞLU: BÜYÜK HALK SANATÇISI ŞEMSİ YASTIMAN'I SAYGIYLA ANIYRUZ!

 

Türk Halk Müziği'ne kaynak kişi ve derleyici kimliği ile emeği geçmiş büyük halk sanatçısı Şemsi Yastıman'ı Anma Programı 9 Temmuz 2021 Cuma günü saat 19:00’da Neşet Ertaş Kltür Sanat Merkezi’ndeki Kırşehir Evi’nde yapılacak.

 

         Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu Şemsi Yastıman'ın Çanakkale Lapseki'de metfun bulunan naaşının Kırşehir'e nakledilerek Cuma günü İmaret Mezarlığı’na defnedileceğini ve böylelikle bir büyük özlemin daha sona ereceğini ifade etti.

10 Temmuz 1994 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yuman 71 yaşındaki ünlü saz ve söz sanatçısı Şemsi Yastıman o dönem Çanakkale'nin Lapseki İlçesinde defnedilmişti. 

Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, yapılan girişimler sonucu 27 yıl önce hayata gözlerini yuman Şemsi Yastıman’ın naaşının Lapseki Kaymakamlığı, Adatepe Köyü Muhtarlığı’nın oluru ile Lapseki’den getirilerek 9 Temmuz Cuma günü saat 10.30’da Kırşehir'de bulunan İmaret Mezarlığı’ndaki Şeyh Süleyman Türbesi yanında defnedileceğini söyledi.

 

Cuma günü saat 12.30’da Ahi Evran Camii’nde Ahiliğe hizmet edenler nezdinde bir anma programı düzenlenecek. Cuma Namazından sonra Ahi Evran Camii’nde Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikramında bulunulacak. Saat 14.00’te açılış ve konuşmalara geçilecek. Burada Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Süleyman Demir ve Şemsi Yastıman’ın oğlu Sinan Yastıman birer konuşma yapacaklar. 

Saat 14.30’da da Prof. Dr. Ahmet Kala “Ahilik ve Kümelenme” konusunda; saat 15.00’te de Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal “Şecerenâmeler, Fütüvvetnameler ve Türk Ahiliği” konusunda birer konuşma yapacaklar. Program saat 15.30’da Şed Kuşatma Tiyatro Gösterisi ve Ahilik Türküleri ile sona erecek.

 

ŞEMSİ YASTIMAN KİMDİR:

 

(10 Temmuz 1923 Kırşehir - 10 Temmuz 1994 Lapseki)  Türk Halk Müziği sanatçısı.

 

Türk Halk Müziği'ne kaynak kişi ve derleyici kimliği ile emeği geçmiş büyük halk sanatkârıdır. Asıl adı "Mehmet Galip Şemsettin" olan Şemsi Yastıman, "Şekerci Ahmed Ağa" ve "İlhamiye Hatun"un oğlu olarak dünyaya geldi. Saza ve söze ilgisi küçük yaşlarda başladı. O yıllarda Kırşehir ustalarından etkilendi. Ankara'da bulunduğu yıllarda "Yağcıoğlu Fehmi Efe" ve "Genç Osman"ın müzik meclislerine girerek kendini ve sazını geliştirdi. Sahneye çıkması da bu yıllara rastlar.

Bir süre İzmir'de yaşayan ve burada evlenen Şemsi Yastıman, daha sonra İstanbul'a yerleşti. Kısa sürede şöhreti artan ve gazinolarda çalışmaya başlayan Yastıman, dönemi içinde, basın-yayın organlarının en çok bahsettiği sanatçılardan biri oldu. Onlarca plak doldurdu ve pek çok kez Türkiye Radyoları'nın programlarına davet edildi.


Şemsi Yastıman, özellikle halk müziği geleneğinin çalıp-söyleme tarzını benimsemiş bir halk sanatkârı olarak adından söz ettirdi.  Âşıklık geleneğinin çeşitli türlerinde seslendirdiği eserlerle ve bilhassa Semsi Yastıman, özellikle halk müziği geleneğinin çalıp-söyleme tarzını benimsemiş bir halk sanatkârı olarak adından söz ettirdi Memleketi Kırşehir'in müzik potansiyelinin geniş kitlelere tanıtılmasına önayak oldu. Sanatçı kişiliği yanında, kendi adını taşıyan dükkânında saz dersleri vererek pek çok sanatçı yetiştirdi. Türk halk müziği konusunda çeşitli kitaplar yayınlayarak kültür hayatına hizmetlerde bulundu.


Şemsi Yastıman, doğum gününde, yani 10 Temmuz da (1994) Lapseki ‘de hayata gözlerini yumdu.


              En çok bilinen eseri, Kırşehir'e özlemini dile getiren "Memleket Hasreti" ve "Uzaylılar Hoşgeldiniz"dir.

Çağrı Merkezi
Copyright © 2020 T.C. Kırşehir Belediyesi | Tüm Hakları Saklıdır.
Ceviz Bilişim Web Tasarım
ONLİNE İŞLEMLER ASKIDA FATURA