Tarih: 18.09.2020
AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI SONA ERDİ

33. Ahilik Haftası ve 56. Esnaf Bayramı etkinlikleri; Ahilik Onur Ödülü, Ahilik Hizmet Ödülü ile Yılın Ahisi ödüllerinin verildiği Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen protokol töreni ile birlikte sona erdi. Ahiliğin merkezi Kırşehir’de Pandemi şartları göz önünde bulundurularak 14 Eylül Pazartesi günü başlayan 33. Ahilik Haftası ve 56. Esnaf Bayramı etkinlikleri Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla bugün gerçekleşen protokol programı ile birlikte son buldu.    

Yüzyıllar öncesinde Ahi Evran-ı Veli’nin Kırşehir’de başlatmış olduğu Ahiliğin, hem geçmişte hem de günümüzde toplumsal yaşam içerisindeki önemine vurgu yapan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu törende gerçekleştirdiği konuşmada: ‘’Tarihimize baktığımızda Anadolu’nun büyük değerlere ve insanlara ev sahipliği yaptığına şahit oluyoruz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik ilkeleri ile harmanlanmış Ahilik kültürü, yaklaşık 800 yıl önce yine bu topraklarda, toplumun daha iyiye, daha güzele ulaşma çabasının müthiş bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Anadolu’nun orta yerinde toplumsal adalet ve toplumsal birliğin gelişmesi için mücadele veren ve hemşehrisi olmaktan onur duyduğumuz Ahi Evran-ı Veli’nin önderliğinde gelişen Ahilik Teşkilatı, başta esnaflar olmak üzere toplumun bütün kesimine haktan ve doğrudan yana durmayı öğütlemiştir.

Hacı Bektaş-ı Veli, Aşık Paşa ve Yunus Emre gibi döneminin bilge şahsiyetleri ile birlikte Anadolu aydınlanmasına öncülük eden Ahi Evran-ı Veli, toplumsal düzenin ve birliğin sağlanması için farklı bir bakış açısı geliştirmiş, kooperatifçilik gibi kurumlarla toplumsal yaşam içerisinde birlikte üretmenin, adaletli bölüşmenin ve dayanışma kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. 

Geliştirmiş olduğu Ahilik sistemi ile Anadolu uygarlığına büyük katkı sağlamış olan Ahiler; alın terine ve emeğe saygılı, dürüst, yiğit, paylaşımcı ve cömert kişilikleri ile kendilerinden sonraki kuşaklara örnek olmuş, geçmişten geleceğe ve yerelden evrensele bir kültür köprüsü inşa etmişlerdir.

12. yüzyıldan günümüze uzanan Ahilik felsefesi ve bize sunduğu değerler içerisinde yer alan üretim anlayışı, adalet duygusu ve çalışkan olma meselesi, toplumsal birliğimizin ve toplumsal kalkınmamızın sağlanması konusunda bizim için hala bugün de önemini korumaktadır. 

Cumhuriyetimiz’in ilk yıllarında; savaştan yeni çıkmış, yoktan var olma mücadelesi veren bir millete seslenen Mustafa Kemal Atatürk, Ahilik felsefesi içerisinde yer alan; daha çok çalışıp, daha çok üretme anlayışından yola çıkarak, ‘’Bir tek şeye ihtiyacımız var, çalışkan olmak!’’ sözünü söylemiştir. Evet, çalışkan olacağız, üretken olacağız, dürüst olacağız, adaletli olacağız ve Anadolu’dan Dünya’ya yayılan bu eşsiz değerleri gerçek anlamıyla özümseyerek bugüne ve geleceğimize güvenle bakacağız.

Ahilik felsefesi, Anadolu’nun mayası olan dayanışmayı, kardeşliği ve iyi ahlakı simgelemektedir. Ahilik, bir meslek etiği olduğu kadar aynı zamanda bir kardeşleşme ve dayanışma geleneğidir. Zorlu şartlar altında Anadolu insanının yaratmış olduğu bu kültürü ve bu eşsiz mirası geleceğe taşımak en büyük görevlerimizden biridir.

Bu sorumluluğumuzun bilinciyle Anadolu’nun büyük ereni Ahi Evran-ı Veli’yi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, başta esnafımız olmak üzere bütün ticaret erbabının ve halkımızın 56. Esnaf Bayramı ve 33. Ahilik Haftası’nı kutluyor, hepinize saygılarımı sunuyorum. ‘’ dedi.

Ahilik Onur Ödülü, Ahilik Hizmet Ödülü ile Yılın Ahisi, Yılın Kalfası ve Yılın Çırağı ödüllerinin verildiği tören yapılan konuşmaların ardından sona erdi. 

Çağrı Merkezi
Copyright © 2020 T.C. Kırşehir Belediyesi | Tüm Hakları Saklıdır.
Ceviz Bilişim Web Tasarım
ONLİNE İŞLEMLER ASKIDA FATURA